על פי נתונים שמפרסם משרד החינוך, למעלה מ-21,000 תלמידים נפגעים מדי שנה באירועי תאונות אישיות, במוסדות החינוך ומחוצה להם. פגיעות אלו עשויות לזכות את הנפגעים בפיצויי נזיקין משמעותיים, ובכל מקרה של פגיעת תלמיד המתחנך במערכת חינוך חובה בישראל, מומלץ להתייעץ עם עורך דין תאונות תלמידים
עורך הדין אסף שפינגר- עורך דין מומחה בעל למעלה משני עשורים של ניסיון בתיקי נזיקין, ובדגש על נזקי גוף. עורך הדין שפרינגר מוכר גם כ עורך דין תאונות תלמידים, בזכות סיוע וליווי שהעניק לאורך השנים לנפגעים רבים ולמשפחותיהם, עד למיצוי זכויות ולקבלת פיצויי נזיקין בגין פגיעות אלו, במסגרת ביטוח תאונות תלמידים, וכנגד גורמי תביעה נוספים, על פי נסיבות המקרה.
מהו ביטוח תאונות תלמידים
על פי סעיף 6ד' לחוק לימוד חובה, כל ילד המתחנך במוסדות מערכת חינוך חובה בחינם בישראל, מחויב בפוליסת ביטוח תאונות אישיות, הנרכשת עבורו על ידי הרשות המקומית, שבתחום שיפוטה הוא מתחנך. הפוליסה היא פוליסה קבוצתית, ותנאיה נקבעים באמצעות תקנון אחיד ומחייב.
עקרונות מנחים בפוליסת ביטוח תאונות תלמידים:
- ביטוח תאונות אישיות לתלמידים המצויים תחת חוק חינוך חובה חינם: מגיל 3- גן תת חובה, ועד לסיום כיתה י"ב.
- הפוליסה כוללת כיסוי ביטוחי מלא לכלל ההוצאות הרפואיות וההוצאות הנלוות לצרכי פינוי רפואי של תלמיד, טיפול רפואי ושיקום, כתוצאה מאירוע תאונתי.
- הביטוח מקנה זכאות לפיצויי נזיקין במקרה של נזק לצמיתה, נכות זמנית או נכות קבועה, ובמקרה מוות, כתוצאה מתאונה.
- הכיסוי הביטוחי יחול על התלמיד בכל ימות השבוע, בכל שעות היממה, ובכל מיקום בישראל, ללא התניה של מיקום הפגיעה במוסד החינוכי או בפעילות מטעמו.
- הכיסוי הביטוחי אינו מותנה בהוכחת רשלנות של המוסד החינוכי או כל גורם אחר.
- הביטוח יחול גם על הורה/מלווה של התלמיד המבוטח, במידה וזה נפגע במסגרת השתתפותו בפעילות רשמית של המוסד החינוכי, בשטח המוסד או מחוצה לו (דוגמת: הורה מלווה בטיול שנתי).
- ביטוח תאונות תלמידים אינו מעניק כיסוי ביטוחי לאירועי תאונת דרכים, תאונת עבודה או מפגיעה הנגרמת בשל פעולות איבה.
מתי מומלץ להסתייע בשירותי עורך דין תאונות תלמידים
בכל מקרה בו התלמיד נפגע בתאונה שאינה מוחרגת על פי האמור לעיל, בין אם במסגרת פעילות המוסד החינוכי, בשטחו ומטעמו, ובין אם בביתו או במקום אחר, בשעות ובפעילות שאינן נוגעת למוסד החינוכי, מיד לאחר קבלת מענה רפואי וטיפול ראשוני, מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בתביעות תאונות תלמידים.
התייעצות בשלב מוקדם תאפשר לנפגע ולהוריו לקבל הכוונה בכל הנוגע לתיעוד האירוע, דיווח והפקת אסמכתאות מתאימות, קבלת טיפול רפואי מלא ומיטבי והחלת עלויות הטיפול על פוליסת הביטוח, וכן הבנה של הנזק הפוטנציאלי שעשוי ללוות את התלמיד שנפגע, והזכאות לפיצוי כספי בגינו.
שלבי התנהלות במקרה של תאונת תלמידים
נפילה בחצר בית הספר, פציעה במגרש הכדורגל, החלקה בקניון, ואפילו התקוטטות וחבטות בין ילדים שהביאו לפגיעה גופנית, עונים על הגדרתה של תאונה אישית וזכויות במסגרת ביטוח תאונות תלמידים.
על מנת להבטיח את מיצוי הזכויות המלא ולמנוע חסמים וקשיים בירוקרטיים בהמשך, חשוב לפעול על פי השלבים האמורים:
- פינוי הילד ממקום האירוע למוקד רפואי, באופן עצמאי או באמצעות שירותי עזרה ראשונה ופינוי על פי הצורך, לצרכי אבחון וטיפול.
- בירור נסיבות האירוע, תיאור האירוע ונסיבות הפגיעה של הנפגע ככל ומצבו מאפשר, איסוף פרטים ועדויות מחברים, תלמידים אחרים, מורים, עוברי אורח וכל מי שהיה בסביבה ויוכל להעיד על נסיבות האירוע במקרה הצורך.
- תיאור האירוע בפרוטרוט בפני הצוות הרפואי. יש לוודא כי נסיבות הפגיעה מצוינים במסמכים הרפואיים.
- דיווח על האירוע בכתב לגורם מטעם המוסד החינוכי- ניתן ומומלץ לשלוח הודעה למורה/גננת/מנהל/ת, בסמוך ככל הניתן למועד האירוע, ולדווח על הפגיעה ומצב הילד נכון לזמן האמור. יש לדווח על המקרה גם במקרים בהם האירוע התרחש במסגרת החינוכית והצוות החינוכי מודע לו.
- צילום של מקום האירוע, בדגש על מכשולים ומפגעים במידה והיו כאלה.
- צילום של הפגיעה עצמה: שיניים שבורות, חבלה מהותית, פצעים ודימום.
- פניה להתייעצות עם עורך דין תאונות תלמידים – עורך דין מנוסה ומיומן בתביעות נזקי גוף.
- איסוף מסמכים רפואיים ממוקד הטיפול הראשוני ומכל גורם רפואי וטיפולי שיידרש בהמשך: סיכומי ביקורים, הפניות, המלצות רפואיות.
- איסוף קבלות ותיעוד הוצאות- כל הוצאה שנדרשה בשל האירוע, בין אם שולמה ובין אם טרם (אמבולנס, אגרת ביקור במיון), יש לאסוף ולתעד לצרכי החזר.
- פניה ודיווח לחברת הביטוח המבטחת את התלמיד בפוליסת תאונות אישיות לתלמידים, וקבלת טופס תביעה.
- מילוי טופס התביעה בליווי עורך הדין, בפירוט ובשקיפות, והחתמת המוסד החינוכי על הטופס.
- ניהול תביעת נזיקין לעניין כיסוי ההוצאות ברמה המידית, ובהתאם לנזק הגופני ו/או הנפשי שנגרם באירוע, להגיש תביעה לפיצוי כספי.
במקרים רבים, ביטוח התאונות האישיות של התלמיד לא יהיה הגורם היחיד ממנו ניתן להיפרע, ובהתאם לנסיבות המקרה והפגיעה, ולכיסויים הביטוחיים הנוספים העומדים לזכות הנפגעים, ייתכנו זכויות לפיצוי נוסף, ולתביעה כנגד מספר נתבעים בו זמנית.
מועדים לתביעה ותקופת התיישנות
פוליסת ביטוח תאונות תלמידים קובעת תקופת התיישנות בת 3 שנים, במסגרתה ניתן להגיש תביעות בגין פגיעה. יחד עם זאת, תקופת ההתיישנות האמורה תחל על הגעתו של הנפגע לגיל 18, ולא תחול עליו בעודו קטין.
פגיעה במסגרת חוגים ופעילויות מוסדרות
פגיעה שהתרחשה בזמן פעילות מוסדרת וממוסדת, דוגמת חוג כדורגל, כדורסל, תחרות שחייה וכדומה, מכוסה אף היא במסגרת ביטוח תאונות תלמידים. יחד עם זאת, ארגונים ומועדונים רבים נוהגים להציע ואף לחייב את המשתתפים בביטוח תאונות נוסף, ולרוב מורחב יותר, שעשוי לספק מענה משלים ו/או נוסף.
במידה והפגיעה התרחשה באולם/מגרש בשל מפגע בטיחותי ו/או רשלנות של המפעיל/מאמן, תיתכן עילת תביעה נוספת כנגד חברת הביטוח של הגוף האמור, לצרכי פיצוי כספי.
משרד עורכי דין בוידק שפרינגר מספק מענה נרחב ומעטפת שירותים משפטיים, במקצועיות ובמסירות, למיצוי זכויות מלא של כלל לקוחות המשרד – לרבות ייצוג מטעם עורך דין תאונות תלמידים, במקרים של פגיעות במהלך פעילות בית ספרית או חינוכית.