אחד האירועים החשובים במסגרת יחסי העבודה, וודאי בעת סיום העסקה ופיטורין, הוא הליך השימוע, אליו זכאי כל עובד על פי חוק. השימוע אינו בבחינת הליך בירוקרטי בלבד, ולהתנהלות נכונה במעמד השימוע, במיוחד בליווי עורך דין שימוע, עשויה להיות השפעה מכרעת על ההחלטה אם לפטר את העובד ובאילו תנאים.
שימוע לפני פיטורין – כל מה שחשוב לדעת
תופתעו לשמוע כי זכות השימוע כלל אינה מופיעה בחוקי העבודה, אלה היא יציר פסיקת בתי הדין לעבודה, ומטרת ההליך להבטיח את זכותו של כל עובד לשטוח את עמדתו וטיעוניו, לבדו או בליווי עורך דין שימוע או נציג מארגון העובדים, בטרם קבלת ההחלטה על שינוי בתנאי העסקתו של העובד לרבות על סיום העסקתו. זכות זו מוקנית לכל עובד במשק, במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי, ללא תלות בוותק ו/או בנסיבות הפיטורין.
הגעת העובד לשימוע בליווי מייצג, כאשר הוא מוכן להשיב לטענות המעסיק, תעמוד לטובתו גם במידה ויבחר להמשיך להליך משפטי כנגד המעסיק, באמצעות תיעוד השימוע והטענות של העובד כנגד התנהלות זו או אחרת של המעסיק, במידה ואלו לא יקבלו מענה במעמד זה.
זכות השימוע – עקרונות מנחים:
- חובת המעסיק בטרם קבלת ההחלטה על פיטורי עובד – לערוך לעובד שימוע ולאפשר לו לטעון כנגד ההליך, או להביא את עמדתו באשר היא בכתב ו/או בעל פה.
- חובת ביצוע השימוע חלה על המעסיק גם במקרה של שינוי תפקיד שברצונו להחיל על עובד או כל שינוי בתנאי העסקה וההסכם.
- על המעסיק למסור לעובד מראש ובכתב זימון לשימוע, בטווח זמן סביר המאפשר לעובד להיערך לקראת השימוע. פסיקת בתי הדין לא קבעה תווך זמן לקיום השימוע, אולם הנוהג המקובל הוא על הודעה מוקדמת בת 48 שעות לפחות, ככל והמקרה אינו מחייב היערכות חריגה.
- על המעסיק בכתב הזימון לשימוע לפרט את העילות בגינן זומן העובד, כמו גם את הנסיבות, ולצרף את כל המסמכים התומכים בטענותיו, באופן שיאפשר לעובד להבין באופן מלא את הסיבות בגינן זומן ולהיערך לשיחת השימוע ולהשמיע את עמדתו לטענות המעסיק.
- העובד רשאי להגיע לשימוע בגפו או בליווי מסייע – עורך דין המתמחה בייצוג בהליכי שימוע לצרכי ייצוג משפטי ו/או נציג וועד העובדים. במידה והעובד בחר להיות מיוצג, יעדכן העובד את המעסיק מראש בכוונה זו ובזהות המייצג.
- במעמד השימוע יפרט המעסיק על העילות בגינן זומן העובד לשימוע והנסיבות שהובילו לכך, כפי שפוטו בזימון לשימוע, ולעובד תינתן ההזדמנות לשטוח את טענותיו ועמדתו. המעסיק יבסס ההחלטה על הסיבות שצוינו ופורטו במכתב הזימון בלבד, ולא יהיה רשאי להעלות טענות אחרות/חדשות במעמד זה.
- על המעסיק לשקול בכובד ראש את טענות העובד אל מול כוונת הפיטורין ו/או השינוי בתנאי העסקתו ולמסור את החלטתו לעובד בכתב. לכן המעסיק לא יקבל החלטה לעניין פיטורי העובד במעמד השימוע ולא ימסור לעובד החלטה על פיטוריו במעמד זה, אלא לכל הפחות 24 שעות לאחר מועד השימוע.
מדוע מומלץ להגיע לשימוע בליווי עורך דין שימוע
עובדים רבים מגיעים אל מעמד השימוע בתחושה כי ההחלטה בעניינם התקבלה מבעוד מועד, וכי עצם הכוונה לפטרם מצביעה על כך שהיחסים עלו על שרטון, ושני הצדדים יתקשו בהמשך עבודה משותפת. בין אם הדברים מייצגים את המציאות ובין אם לאו, התייעצות מוקדמת וליווי של עורך דין שימוע המומחה בדיני עבודה, עשויים לשנות את ההחלטה או את תנאי סיום ההעסקה ולהוביל לפתרון הסכסוך, כך ששני הצדדים יצאו נשכרים.
עצם ההודעה על כוונת העובד לייצוג בשימוע תביא לשתי תועלות ראשוניות:
1. היערכות העובד בליווי גורם מקצועי המכיר את פסיקת בתי הדין, אשר יסייע בידו להתמודד עם הטענות כלפיו, כמו גם לתכנון אסטרטגי של המטרות אותן ירצה להשיג באמצעות השימוע.
2. הודעת העובד על רצונו בייצוג תחייב את המעסיק לדחיית מועד השימוע והתאמה ללוח הזמנים עורך הדין של העובד ושל המעסיק, ולגמישות שתאפשר לעובד היערכות מוקדמת ואיסוף מסמכים. כאשר נדחה מועד השימוע נדחה מועד קבלת ההחלטה, ומעמד העובד וזכויותיו, לרבות שכרו המלא, נשמרים.
לאלו יתווספו גם יתרונות הייצוג על ידי עורך דין שימוע במעמד עצמו:
- לעובד תינתן הזדמנות של ממש להשפיע על ההחלטה בעניינו, לבטא את עמדתו ולקבל התייחסות לתחושותיו ולטענותיו כלפי המעסיק.
- עורך דין מקצועי ומנוסה ינהל את השימוע תוך התייחסות לעובדות לאשורן והצגת מסקנות משפטיות, וימנע שיח אמוציונלי-פוגעני המבוסס על תסכול. ייצוג של גורם מקצועי ואחראי ישפיע הן על חוויית העובד ותחושת הביטחון והעוצמה שיזכה לה, והן על תוצאות ההחלטה.
- בארגונים רבים בהם מתקיימת היררכיה, וכוונת הפיטורין מבוססת על קושי העומד בין העובד למנהלו הישיר. באמצעות השימוע ניתן לקדם פתרון שיותיר את העובד במערכת ויאפשר לו לשמור על משרתו, ביחידה ארגונית אחרת, לתועלת שני הצדדים.
- גם עובד אשר מעוניין בסיום ההעסקה ובפיטורין יוכל להיתרם רבות מייצוג משפטי במעמד השימוע, ולשפר את תנאי הפרישה והעזיבה שלו, בהליך של פיטורין בהסכמה.
- ייצוג של עורך דין שימוע במעמד זה אינו מיועד לאיים על המעסיק או להעמיק את הסכסוך, כי אם להעמיד מתווך אחראי, הבקיא בלשון החוק וחבויות המעסיק, למיצוי הזכויות של העובד המיוצג, אולם גם לסיום ההעסקה בצורה מכבדת ותוך השארת הדלת פתוחה לעתיד, לרבות ניסוח משותף של מכתב המלצה.
- שיפור סיכויי הצלחה בתביעה – ככל ואין דרך לקדם פתרון בהסכמה ולהבטיח שמירה על זכויות העובד, ניהול השימוע באופן מקצועי ותיעוד הדברים ישמשו בידי העובד ככלי להצלחת תביעה עתידית כנגד המעסיק.
עורך דין גלעד בוידק, עורך דין מקצועי ומוביל בענף יחסי העבודה והשכר, בייצוג עובדים ומעסיקים, ובגישור ופתרון סכסוכי עבודה בין הצדדים.
עורך דין בוידק מספק ללקוחותיו ליווי אחראי וייצוג בהליכי שימוע, תוך חתירה להוגנות, מיצוי זכויות ובמקרים רבים סיום היחסים בין הצדדים באופן חיובי ומטיב.