Contact Button

עורך דין תאונות עבודה

תאונות עבודה עלולות לשנות את חיינו ברגע אחד- מפגיעה גופנית ועד אתגרים כלכליים ומשפטיים מתמשכים. בין אם מדובר בתאונה, פציעה ממכונות או מחלה שנגרמה כתוצאה מתנאי העבודה, לכל עובד יש זכויות שחשוב להכיר. עורך דין המתמחה בתאונות עבודה הוא הדמות המקצועית שמסייעת לכם לנווט במבוך המשפטי, להתמודד מול המוסד לביטוח לאומי וחברות הביטוח, ולוודא שתקבלו את הפיצוי שמגיע לכם. במאמר זה נחשוף את המשמעות של ליווי משפטי מקצועי ונסביר כיצד עורך דין מומחה יכול לעמוד לצדכם ברגעים הקריטיים.

נפגעתם בתאונת עבודה? מאמר זה עבורכם

המדריך לנפגעי תאונות  עבודה:

עו"ד אסף שפרינגר, עורך דין תאונות עבודה מקצועי ומנוסה, מתייחס לסוגיית תאונות העבודה והתבחינים להכרה בה, זכויות העובד וגורמי הפירעון האפשריים:

אחת המורכבויות במיצוי זכויות לפיצוי לאחר תאונת עבודה, היא הוכחת הקשר הישיר והנסיבות בין הפגיעה לעבודה, שלעתים אינם בהירים בפני הנפגע ו/או בפני גורמי התביעה.

חשוב להכיר את מכלול הנסיבות המזכות בהכרה באירוע ובפגיעה כתאונת עבודה:

  • פגיעה בשל אירוע תאונתי/חד פעמי אשר התרחש במקום העבודה ובשעות העבודה, כתוצאה מביצוע פעולה הנדרשת למילוי תפקיד העובד. דוגמא: נפילה מסולם.
  • פגיעה בשל אירוע תאונתי/חד פעמי אשר התרחש במקום העבודה, בזמן הפסקה, מנוחה, שלא כתוצאה מביצוע פעולה הנדרשת למילוי תפקידו של העובד. דוגמת: כוויה ממכונת קפה.
  • תאונת דרכים/ תאונה אחרת שהתרחשה בדרכו של העובד אל מקום העבודה או בדרכו ממקום העבודה לביתו, או במסגרת שעות העבודה.
  • תאונה אישית אחרת אשר התרחשה במסגרת שעות העבודה, במיקום פיזי אחר, דוגמה: צלם אירועים שהחליק ונחבט באולם אירועים.

מחלה, נכות או מגבלות שהתפרצה כתוצאה מחשיפה ממושכת לגורמי סיכון המתקיימים בסביבת העבודה. דוגמה: פגיעה בדרכי הנשימה בשל חשיפה לאבק קמח של עובד המאפייה. חשוב לציין כי לאור תביעות והוכחות שהתנהלו לאורך השנים, סעיף זה אינו חוסה בחוק תחת תאונת עבודה, אולם זוכה להתייחסות נפרדת ומעמיקה תחת "מחלות מקצוע", והוכחת הקשר הנסיבתי מזכה את העובד הנפגע בזכויות מלאות וזהות לאלו של נפגעי תאונות עבודה.

 

נפגעי תאונת עבודה? מה עושים עכשיו?

עם התרחשותה של פגיעה ולאחר תאונה, מטבע הדברים יעסוק העובד בקבלת מענה רפואי וטיפול ראשוני, מה שחשוב הן להבטחת שלום העובד ובריאותו, והן לצרכי תיעוד האירוע, שיידרש בהמשך.

נפלתם במקום העבודה? הייתם מעורבים בתאונה בדרך לעבודה? כך תנהגו:

  1. פניה לקבלת טיפול רפואי ראשוני במוקד חירום: חדר מיון, מרכזי עזרה ראשונה, באמצעות פינוי עצמי או באמצעות שירותי אמבולנס ופינוי.
  2. ככל והעובד מצוי בהכרה ומתנהל בעצמו אל מול הגורמים הרפואיים, יש לציין את מקום האירוע והנסיבות, לתיעוד הקשר בין האירוע ולעבודה.
  3. יש להקפיד על ביצוע כלל הבדיקות וקבלת הייעוץ הרפואי המונחים על ידי הצוות הרפואי, ולא לוותר ולהניח בכל הנוגע לצורך בהם.
  4. יש לדווח למעסיק מוקדם ככל הניתן, טלפונית או בהודעה כתובה, על הפגיעה, הנסיבות ומצב העובד נכון לזמן הדיווח.
  5. לאחר השחרור והתאוששות הראשונית, יש לקבל מן המעסיק טופס ב"ל 250, המהווה אסמכתא לאירוע ולצורך כיסוי ההוצאות הרפואיות על ידי ביטוח לאומי.
  6. התייעצות עם עורך דין תאונות עבודה- בשלב זה מומלץ וחשוב להיוועץ בעורך דין מומחה לתאונות עבודה, לבחינת נסיבות האירוע והיקף הפגיעה הראשונית, ולצורך קבלת הכוונה על המשך התנהלות, איסוף תיעוד רפואי, הוצאות, אובדן הכנסה ועוד.

את מי תובעים אחרי תאונת עבודה

עובדים אשר נפגעו בתאונת עבודה זכאים להגנת שכר ואף לפיצוי כספי, בהתאם להיקף הפגיעה, לאובדן ההכנסה ולגורמים נוספים. האחריות לפצות את העובד חלה על מספר גורמים, לעתים במקביל:

ביטוח לאומי-  מוסד הביטוח הלאומי הוא הגוף הסוציאלי המבטח את כלל אזרחי המדינה ונועד להבטיח את רווחתם במגוון תרחישים, בניהם פגיעה בתאונת עבודה. המענה הכלכלי שניתן על ידי הביטוח הלאומי, כפוף להוכחת פגיעה ומוגבלות ארעית או קבועה, תחת פרמטרים נוקשים וחובת הוכחה החלה על העובד הנפגע עצמו.

התנהלות מול הביטוח הלאומי מחייבת סיוע משפטי בידי עורך דין תאונות עבודה מיומן ומנוסה.

פגיעה שהולידה אובדן יכולת עבודה מלאה או חלקית, דורשת עמידה בפני וועדות רפואיות ובקשה להכרה באחוזי נכות ועקב הפגיעה, לקצבה זמנית או קבועה בגינה. שווי הקצבה הוא נגזרת של אחוזי הנכות שנקבעו ושכר העובד בחודשים שקדמו לפגיעה.

להכרת הביטוח הלאומי בפגיעה ולאחוזי הנכות כפי שייקבעו קיימת חשיבות מכרעת הן במיצוי הזכויות אל מול הביטוח הלאומי עצמו, והן כמדד לפגיעה ולפיצוי מגורמי פירעון נוספים.

חברת ביטוח- במידה והפגיעה היא בבחינת תאונת עבודה ותאונת דרכים משולבת, עומדת לזכות הנפגע גם האפשרות לתביעת ביטוח הרכב בו מבוטח הרכב בביטוח חובה, למשל. זכות זו עומדת לנפגעי תאונת דרכים בין אם נהגו ברכב, בין אם נסעו בו ובין אם נפגעו כהולכי רגל. במידה ומדובר ברכב הפרטי של העובד יוכל להגיש את התביעה כנגד חברת הביטוח שלו עצמו, כאשר תביעות נזקי גוף אינן משפיעות על גובה הפרמיה העתידית.

התביעה כנגד חברת הביטוח תאגד את כלל המסמכים המעידים על הפגיעה, לרבות הכרת הביטוח הלאומי באחוזי נכות המחייבים את חברת הביטוח, לצורך מיצוי של פיצוי חד פעמי באמצעות מענק כספי.

ביטוח תאונות אישיות- נוסף לאלה, מומלץ לבחון את קיומן של פוליסות ביטוח פרטיות, דוגמת ביטוח בריאות וביטוח תאונות אישיות. מעסיקים רבים נוהגים כיום להעניק לעובדיהם ביטוחי בריאות וביטוח תאונות אישיות כהטבה, ולעתים העובד אינו מודע לזכויות הנוספות שניתן למצות מכל פוליסה.

ביטוח הבריאות במידה וקיים יספק כיסוי ביטוחי מורחב, התייעצות עם רופאים פרטיים, והחזר בגין הוצאות טיפול ושיקום דוגמת פיזיותרפיה.

ביטוח תאונות אישיות יספק פלטפורמה נוספת לפיצוי חד פעמי ומענק המחושב ביחס להיקף הפגיעה.

חשוב לבחון את סוגי הכיסויים והזכויות בשלב מוקדם ובקירוב למועד התאונה, שכן חלק מן הביטוחים הפרטיים מגבילים את תקופת התביעה בזמן.

תביעת המעסיק- ככלל, הביטוח הלאומי שמשלם המעסיק עבור עובדיו הוא שאמור לספק את המענה ולהגן עליו מפני תביעות אישיות. יחד עם זאת, במקרים מסוימים בהם קיימת עילת רשלנות על ידי המעסיק, ניתן יהיה בנוסף להתנהלות אל מול הביטוח הלאומי, לתבוע את מקום העבודה, באופן שאינו קושר בין השניים. תביעה כזאת תתנהל לרוב אל מול חברת הביטוח אשר מספקת למעסיק כיסוי ביטוחי מפני רשלנות מקצועית.

משרד עורכי הדין בוידק- שפרינגר מלווה ומייצג נפגעי תאונות עבודה, מחלות מקצוע ונזקי גוף, ומציג ניסיון רב ומקצועיות שאין שניה לה במיצוי זכויות נפגעים, בתביעות מורכבות ובמקרים בהם קיימים מספר נתבעים.

צוות המשרד בניהול עורכי הדין גלעד בוידק ואסף שפרינגר- מספק מעטפת שירותים נרחבת בתחום המשפט האזרחי, ובאמצעות משרד בוטיק המתמחה במתן שירות אישי והצבת כל לקוח בראש סדרי העדיפויות- זוכה לעבוד עם לקוחות חוזרים וממליצים, המהווים יותר מכל את כרטיס הביקור של המשרד

 

שאלות ותשובות בנושא תאונות עבודה:

מהי תאונת עבודה?
+

תאונת עבודה היא תאונה המתרחשת לעובד בזמן העבודה, בדרך מהבית אל העבודה ומהעבודה בדרך אל הבית.

מהי מחלת מקצוע?
+

מחלת מקצוע בהגדרתה היא מחלה הנגרמת לעובד עקב העבודה, כתוצאה מתנאי העבודה או מנסיבות אחרות הכרוכות בעבודה. מחלות המקצוע מופיעות ברשימה סגורה של מחלות הנקובות בתקנות הביטוח הלאומי.

מהי מיקרוטראומה?
+

ישנן פגיעות או ליקויים בריאותיים אשר התפתחו במשך העבודה לאורך שנים ולא אירעו באירוע בודד. הפגיעות הללו אינן מוגדרות כמחלות מקצוע או כתאונת עבודה. בכדי הכיר בנפגע מקירוטראומה, יש להוכיח קיומן של פגיעות קטנות שהצטברותן לאורך השנים הובילה לנזק ממשי.

נפגעתי בתאונת עבודה, מה עלי לעשות?
+

במידה ומדובר בעובד שכיר שנפגע בתאונת עבודה ועל מנת לקבל פיצוי מאת המוסד לביטוח לאומי, יש לדווח למעסיק והוא ממלא טופס ייעודי (בל/250) ומעבירו לביטוח לאומי. טופס זה מיועד למתן טיפול רפואי ראשוני לעובד שנפגע בתאונת עבודה.

האם עובד עצמאי זכאי לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי לאחר שהיה מעורב בתאונת עבודה?
+

גם עובד עצמאי זכאי לפיצוי מביטוח לאומי לאחר שהיה מעורב בתאונת עבודה ובלבד שבעת התאונה, היה רשום במוסד לביטוח לאומי כעובד עצמאי ושילם את דמי הביטוח הלאומי במועד. לאחר אירוע התאונה, על העובד העצמאי למלא אישור למתן טיפול רפואי לנפגע בעבודה עצמאי (טופס 283) ולמסור את הטופס לקופה"ח בה הוא חבר.

כיצד נקבעת נכות לנפגע בעבודה?
+

נכות בעבודה נקבעת לאחר קיום ועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי שבמסגרתה נבדק העובד ע"י רופא המוסד בתחום בו נפגע. לדוגמא – אם מדובר בפגיעה אורתופדית, הנפגע ייבדק ע"י אורתופד וכך הלאה. עוד בטרם קיום הועדה וכתנאי לקיומה, חייב הנפגע לשלוח לביטוח לאומי את התביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה (טופס בל/200).

מהם דמי פגיעה?
+

דמי פגיעה המשולמים ע"י המוסד לביטוח לאומי, הם למעשה פיצוי על אובדן שכר עקב פגיעה בעבודה. דמי הפגיעה משולמים הן לעובד שכיר והן לעובד עצמאי והם משולמים עבור תקופה של 91 ימים לכל היותר. לצורך העניין, יום הפגיעה ישולם ע"י המעסיק ואם העובד השכיר נעדר מעבודתו פחות מ-12 ימים, דמי הפגיעה ישולמו החל מהיום השלישי שלמחרת יום הפגיעה. דמי פגיעה לעובד עצמאי – המוסד לביטוח לאומי ישלם לעובד עצמאי שנפגע בתאונה, דמי פגיעה רק כאשר נעדר מעבודתו למעלה מ-12 ימים. דמי הפגיעה ישולמו בניכוי 12 הימים הראשונים.

כיצד מחשבים את תשלום דמי הפגיעה?
+

במקרה של עובד שכיר, הבסיס לתשלום דמי פגיעה ליום הוא 75% משכרו של העובד ברוטו ובהתאם לשלושת החודשים שקדמו לחודש בו אירעה התאונה, לחלק ל-90. שכר זה נקרא "שכר רבע שנתי".

במקרה של עובד עצמאי, הבסיס לתשלום דמי פגיעה יחושב עפ"י תשלום המקדמות אותן שילם העצמאי לביטוח לאומי, בהתאם לדיווח על ההכנסות בשנת המס השוטפת. נכון לשנת 2024 דמי הפגיעה הן לשכיר והן לעצמאי לא יעלו על סך של 1,241.25 ₪ ליום.

נפגעתי בתאונת עבודה האם כדאי לי לנהל את התביעה לבד או לפנות לעורך דין?
+

התשובה לכך הינה חד משמעית – כן. במידה ונפגעת בתאונת עבודה, פנה אך ורק לעורך דין המתמחה ובעל ניסיון בנזקי גוף עם דגש עם ניהול תביעות מול המוסד לביטוח לאומי, שידאג כי תזכה לפיצוי המקסימלי שישקף את הנזק שנגרם לך. רצוי לפנות לעורך דין שלו הידע להתנהל מול ביטוח לאומי, מיד לאחר התאונה. ניהול נכון של התביעה אסטרטגית מול המוסד לביטוח לאומי, יכול להביא לתוצאות טובות יותר עבור הנפגע, מאשר נפגע המנהל את תיקו לבדו או פונה לעורך שאינו מבין דיו בתחום זה.

צרו איתנו קשר
טלפון
03-6881552
פקס
03-6881553
כתובת
מרכז העסקים רמת סיב- הערבה 1, גבעת שמואל
Waze
עם Waze